Aankondiging Utrechtse parentelen 9

6 september 2024

Het verheugt het bestuur van ‘Ons Voorgeslacht’ te kunnen mededelen dat een nieuw deel van de reeks Utrechtse parentelen op 16 november 2024 tijdens de najaarsbijeenkomst van Ons Voorgeslacht zal verschijnen. Dit deel 9 staat ‘in de volksmond’ bekend als de parenteel Van Schayck.

De parenteel

De parenteel Van Schayck begint in de veertiende eeuw in het Utrechtse dorp Houten. Ze is uitgewerkt tot in de zeventiende eeuw, tot en met generatie IX. De omvang van de parenteel is zo fors dat deze in twee banden zal verschijnen. Er komen vele honderden gezinnen in voor en hoewel het geografische zwaartepunt in het Kromme Rijngebied ligt, zijn er ook diverse uitlopers naar Holland. Een van de 29 deelstaken betreft Schrieck/Van Langerack, met verscheidene introuwende huwelijkspartners hoog op de maatschappelijke ladder: Jan Jansz. van Suyrendael, secretaris van het Hof van Holland, Gijsbert Joosten van Hogenhouck, secretaris van het Hof van Holland en Dirck van Sypesteyn, baljuw van Woerden. Laatstgenoemde is wegens hoogverraad in de Tachtigjarige Oorlog geëxecuteerd.

De boekpresentatie

De boekpresentatie is op zaterdagmiddag 16 november bij Wilde Wortels, Werkhovenseweg 1, 3984 LG Odijk, aanvang 15.00 uur (inloop 14.30 uur). Deze locatie is niet zomaar gekozen, omdat die onderwerp is in Utrechtse Parentelen 9. U dient zich daarvoor aan te melden via [email protected].
Na afloop van de presentatie zullen we dineren met wie wil– óók ‘op de boerderij’, op basis van verse regioproducten. Als u hieraan wilt deelnemen (op eigen kosten), laat dat dan ook even weten!

Bestellen

U kunt deel 9 nu al bestellen via onze website Ons voorgeslacht. De twee banden van dit deel samen kosten voor leden € 35,- en voor niet-leden € 40,- (exclusief verzendkosten). Mocht u de twee banden tijdens de presentatie in Odijk ophalen, geef dan bij de bestelling aan “afhalen op het verenigingscentrum”, dan betaalt u geen portokosten.
De oplage wordt mede aan de hand van het aantal voorintekeningen bepaald en bij uitverkoop volgt geen tweede druk.
Na 16 november is dit deel – zolang de voorraad strekt – ook tijdens de openingsuren van het verenigingscentrum in Delft op te halen.